mandag 23. januar 2012

En ny fattigstandard

Det er innført en ny fattigstandard i Europa. Det har det amerikanske kredittvurderingsbyrået Standard & Poor’s sørget for, helt alene. Ved å nedgradere ni europeiske lands kredittverdighet har de sørget for at regjeringene og dermed landenes skattebetalere må betale en høyere rente enn før.

Land som Frankrike og Østerrike har mistet sin status som ”trippel A” (AAA) og dermed fått en bulk i karosseriet. Det samme skjedde med EFSF, EUs midlertidige lånefinansieringsordning som skulle stå som en garantist for de landene med størst problemer slik som Hellas og Portugal og kanskje Spania og Italia. Ved denne operasjonen kan det hende at fondet ikke får tak i de 575 milliarder €uro som var planlagt. Nedgraderingen har fått EU-kommisjonen til å tenne og det samme har skjedd i de landene som trenger hjelp. Det er samtidig uttrykk for at S&P ikke tror hva politikerne sier og dermed putter ekstra kjepper i hjulene slik at de får rett i sin nedgradering. Det blir med andre ord en selvoppfyllende beslutning. Det er tre store kredittvurderingsbyråer i verden og alle er amerikanske. Hvem som jobber der, hvordan de ser ut, hva de egentlig driver med og hva drives de av, er det ikke så mange som vet? De jobber i første rekke for private anonyme investorer slik at de ikke skal bli lurt til å rote bort pengene sine på tvilsomme statsobligasjoner. At det rammer folk flest og gjør den økonomiske og politiske ryddejobben enda mer vanskelig, kanskje umulig, inngår ikke i de skjemaene, matrisene eller hva de nå benytter seg av for å stille sin analyse. Men S&P har unektelig ett poeng som de deler med europeisk fagbevegelse: De tror ikke at sparehysteriet vil bringe ny vekst og etterlyser stimulanser i økonomien.

Mange politiske ledere i Europa har sett seg lei på disse rapportene fra de amerikanske selskapene og etterlyst et europeisk selskap som kanskje forstår mer av hva som skjer og som kan komme til en noe mer hyggelig konklusjon. Men noe slikt selskap har ikke dukket opp og en del personer sier at det ikke ville fått troverdighet. Så i fortsettelsen er Europas framtid fortsatt i markedets og de amerikanske kredittbyråene sine hender og de er neppe foldet.

For øvrig er det bare 12 edsvorne land igjen i verden med den høyeste kredittverdigheten AAA. Norge er et av dem, USA er ikke der, lenger.

De øvrige er, Finland, Tyskland, Luxembourg, Nederland, som alle er i €urosonen, Danmark , Sverige og Storbritannia som er i EU, samt Canada,, Singapore, Sveits, Australia. Definisjonen er at landet har ekstrem posisjon til å møte økonomiske utfordringer. Det nest laveste er C, like før konkurs og D som er betalingsstans og konkurs. Der er det mange som frykter at Hellas vil havne. For tiden er de fortsatt CC som er høy risiko og i fare for å gå konkurs. Nok en gang har forhandlingene om at private skal skrive ned sin gjeld til halvparten stoppet opp. Løses ikke det får ikke landet nye lån til å betale de gamle med. Det man da først og fremst frykter er smitteeffekten på Portugal, Spania og Italia og hvor EU ikke har nok penger til å redde alle.

Skrevet av Knut Arne Sanden

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Brusselinstitusjoner


Vis Brussel i et større kart