tirsdag 6. desember 2011

Bli forbanna - nå også på norsk

Det var en søndag formiddag i Frankrike. Den lille hotellfrokosten var fortært, det regnet ute og fjernsynet var eneste tilflukt. I myldret av tegneseriekanaler og reklame og løpogkjøpkanaler, dukket det opp en gammel mann som snakket tydelig, vennlig og passe langsomt og som hadde mange smilerynker rundt øynene. Selv uten frankkunnskaper var det behagelig å høre på selve stemmen. Han innga tillit.

Jeg leste om ham noe senere. Han er 93 år og har gitt ut et lite hefte som heter. ”Indigner-Dem”, eller bli forbanna på godt norsk eller ”Bli sint!” som er den offisielle oversettelsen. Hans navn er Stephane Hassel, som tysk jøde og flyktning fra Hitler-Tyskland vokste han opp i Paris i en krets hvor det vanket kloke hoder og kunstnere. Han lyttet nøye til alt som ble sagt og studerte bl.a. Hegel som sa at menneskehetens frihet utvikler seg gradvis og at historien er en rekke sjokk etter nederlag. Dette i motsetning til retningen som mente at friheten er en slags konkurranse mellom mennesker.

Som jøde flyktet han videre fra tysk okkupasjon og ble i 1941 rådgiver for general De Gaulle som ledet motstandskrigen fra England mot tyskerne og en tyskvennlig Vichyregjering. Han ble med i ledelsen for motstandbevegelsen og rådet for nasjonal gjenoppbygging etter krigen. Senere ble han diplomat i FN og medforfatter av verdensdeklarasjonen for menneskerettigheter (FN) i 1948. Alt var basert på hans indignasjon eller kanskje heller engasjement. I en alder av 93 år satte han ned noen ord på papiret, et lite hefte som er solgt i store opplag i Frankrike og lest av ”alle”, men kanskje mest av ungdommen. Budskapet er nesten Øverlandsk: Du skal ikke tåle den urett som begås mot deg selv eller andre. Stå opp, bli forbanna, gjør noe! Det er nok av saker. Økte inntektsforskjeller, stor arbeidsledighet, miljøkrisen, behandlingen av innvandere særlig Rom-folket. Jakten etter å ha stadig ”mer”, konkurransen på alle livets områder, markedets diktatur, behandlingen av pensjonister som bygde landet, trygdeordningene som rives i stykker. Den skammelig behandlingen av palestinerne.

Det er behov for en ny motstandbevegelse, en politisk som finner sammen og kjemper for alt hva vi har kjært.

”93 år. Det er litt av den aller siste etappen. Slutten er ikke langt vekk.” Det er hans åpningssetninger i heftet som har gått i 15 opplag.

Det er nå oversatt til 20 språk inkludert norsk og har tydeligvis funnet lesere mange steder. Men budskapet har nok gått foran oversettelsene til de arabiske landene, til England, til Utøya og andre steder. Engasjer deg! Lar seg oversette selv uten oversettere.

Skrevet av Knut Arne Sanden

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Brusselinstitusjoner


Vis Brussel i et større kart